Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κυριακάτικο σινεμά: "Το φόρο του Λεβάντε" του Γρηγόριου Ξενόπουλου

Αποτέλεσμα εικόνας για γρηγόριος ξενόπουλοςΤο σημερινό Κυριακάτικο θέαμα δεν είναι κινηματογραφική ταινία, αλλά θεατρική παράσταση. Πρόκειται για το έργο "Το φιόρο του Λεβάντε" του Γρηγόριου Ξενόπουλου , που σαν χθες, 14 Γενάρη, στα 1951, πέθανε. Από το αρχείο της ΕΡΤ και το υπέροχο "Θέατρο της Δευτέρας",σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου.
 Το Φιόρο του Λεβάντε είναι ένας τετραπέρατος Ζακυνθινός, πανέξυπνος,  αθώος, γαλίφης και καταφερτζής, πολυμήχανος, όλα τα φέρνει βόλτα, όλα τα παλεύει, εκτός από το φόβο του για τους σεισμούς!
¨Πολύ κούνια αφέντη, πολύ κούνια! Όλο σκόρσο και σπαβέντο¨!
Έτσι μια ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΙΑ, αφήνει τη μάνα του και τη Ζάκυνθο που λατρεύει, παίρνει την κιθάρα του που λατρεύει επίσης και νάσου τον στην Αθήνα.
Επιστάτης στον κύριο Βάλδη. Ο Κύριος Βάλδης,  δικηγόρος με καριέρα, με γυναίκα, με πεθερά, με ερωμένη, με δυο κόρες και με επίδοξους γαμπρούς να μπαινοβγαίνουν μες στο σπίτι, τάχαμου  πως θέλουν να το νοικιάσουν, ένα χάος! Και ποιος θα βάλει τάξη στο χάος;
 Μα ο Νιόνιος φυσικά! Που στην αρχή, όλοι τον  ¨κογιονάρουνε¨, αλλά με τον καιρό,  με ψέματα, με αλήθειες με κόλπα χίλια δυό,  κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του.

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου