Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κυριακάτικο σινεμά:"Ο κλοιός" (1987)

 

Ο Κώστας Κουτσομύτης έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 2016. Αν και ήταν περισσότερο γνωστός για τις επιτυχημένες σειρές που άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση, ο Κώστας Κουτσομύτης υπήρξε και ο δημιουργός της συγκλονιστικής ιστορικής ταινίας «Ο Κλοιός» που σήμερα προβάλλεται από το ιστολόγιο.
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με βραβείο καλύτερου σεναρίου, βραβείο καλύτερου ήχου, ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές, ενώ έλαβε και το εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.
Βασισμένη σε πραγματικότητα γεγονότα, η ταινία «Ο Κλοιός» παρουσιάζει την ιστορία έξι αριστερών νέων από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1948. Αισθανόμενο τον κλοιό της σύλληψης και του θανάτου να σφίγγει γύρω τους, συλλαμβάνουν ένα εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο: κατεβαίνουν στην Αθήνα, παίρνουν το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και αναγκάζουν τον πιλότο να τους οδηγήσει στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, όπου μαζί με άλλους συντρόφους θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το σχέδιό τους υλοποιείται κατά γράμμα και καταγράφεται ως η πρώτη αεροπειρατεία στα παγκόσμια χρονικά.
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης
Έτος παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 106'
Παίζουν:
Αίας Μανθόπουλος
Στέλιος Παύλου
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Δημήτρης Καραμπέτσης
Σωκράτης Αλαφούζος
Γιώργος Παπαδημητράκης
κ.α.
Κ Α Λ Η  Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου