Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

15 μαθήματα ζωής και ποδοσφαίρου από τον Κρόιφ...




Ο Γιόχαν Κρόιφ,που έφυγε σήμερα στα 67 του χρόνια, μέσα σε λίγες προτάσεις μπορούσε να συνοψίσει φιλοσοφία ζωής και ποδοσφαίρου. Σας θυμίζουμε 15 από τις διδαχές του με λίγα, αλλά μεστά λόγια που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» άφησε παρακαταθήκη μέσα από συνεντεύξεις, γραπτά και ομιλίες. Mπορεί να μην είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, όμως αυτός ο μποέμ, ξεχωριστός άνθρωπος που υπηρέτησε (και άλλαξε) το ποδόσφαιρο από όλα τα πόστα είναι σίγουρα η κορυφαία προσωπικότητα που μάγεψε ποτέ την στρογγυλή θεά.
1. Τεχνική δεν είναι να κάνεις γκελάκια με την μπάλα 1000 φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με εξάσκηση. Μετά μπορεί να δουλέψει στο τσίρκο. Τεχνική είναι να πασάρεις τη μπάλα με ένα άγγιγμα, με τη σωστή ταχύτητα, στο σωστό πόδι του συμπαίκτη σου.

2. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτός που έκανε κόλπα με την μπάλα στον αέρα, δίνοντας χρόνο στους αμυντικούς να γυρίσουν πίσω, είναι μεγάλος παίκτης. Εγώ λέω ότι πρέπει να πάει σε τσίρκο.

3. Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη για κάθε θέση και θα έχεις όχι την πιο δυνατή ενδεκάδα, αλλά τους πιο δυνατούς 11.

4. Στις ομάδες μου, ο σκόρερ είναι ο πρώτος επιθετικός και ο φουνταριστός ο πρώτος αμυνόμενος.

5. Γιατί δεν μπορείτε να νικήσετε μια πιο πλούσια ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ μια τσάντα με λεφτά να πετυχαίνει.

6. Είμαι ένας πρώην παίκτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην προπονητής, πρώην μάνατζερ, πρώην πρόεδρος επί τιμή. Μια ωραία λίστα που αποδεικνύει ότι όλα στη ζωή έχουν ένα τέλος.

7. Παίκτες που δεν είναι πραγματικοί ηγέτες, αλλά προσπαθούν να είναι, πάντα επιπλήττουν τους άλλους μετά από ένα λάθος. Οι αληθινοί ηγέτες στο γήπεδο έχουν δεδομένο ότι οι άλλοι θα κάνουν λάθη.

8. Πριν κάνω ένα λάθος, δεν κάνω αυτό το λάθος.

9. Όταν παίζεις ένα παιχνίδι, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ένας παίκτης έχει την μπάλα στα πόδια του κατά μέσο όρο 3 λεπτά. Άρα, το πιο σημαντικό είναι τι κάνεις όταν τρέχεις τα υπόλοιπα 87 λεπτά χωρίς να έχεις τη μπάλα. Αυτό διαχωρίζει τον καλό από τον κακό παίκτη.

10. Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία 22 ποδοσφαιριστές μπαίνουν στο γήπεδο κάνοντας τον σταυρό τους. Εάν αυτό είχε αποτέλεσμα, όλα τα ματς θα έληγαν ισόπαλα.

11. Όταν έχεις τη μπάλα πρέπει να κάνεις το γήπεδο όσο πιο μεγάλο γίνεται. Και όταν δεν την έχεις όσο πιο μικρό γίνεται.

12. Η ποιότητα χωρίς αποτελέσματα είναι άχρηστη. Τα αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετά.

13. Το θεωρώ φρικτό ένα ταλέντο να απορρίπτεται από τα στατιστικά των κομπιούτερ. Με βάση τα κριτήρια στον Άγιαξ θα με είχαν απορρίψει. Όταν ήμουν 15 δεν μπορούσα να κλωτσήσω την μπάλα περισσότερο από 15 μέτρα με το αριστερό και περισσότερο από 20 μέτρα με το δεξί. Η ποιότητά μου , η τεχνική και η όρασή μου, δεν βρίσκονται από έναν υπολογιστή.

14. Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό. Το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

15. Αν ήθελα να το καταλάβεις, θα το είχα εξηγήσει καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου