Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Κυριακάτικο σινεμά: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ-1966

Σήμερα, μια ταινία του Αλέξη Δαμιανού είναι η ταινία της Κυριακής. Ενα οδοιπορικό, στη διάρκεια του οποίου μέσα από τρία μικροεπεισόδια δίνεται το κοινωνικό στίγμα του ελληνικού χωριού και η εξελικτική πορεία του από το βουνό στον κάμπο κι από κει στην πόλη (όπου και αντιστοιχούν οι τρεις στάσεις του ήρωα). Ολόκληρο το φιλμ είναι μια κάθοδος, ορθότερα κατρακύλα, έκπτωση. Έκπτωση ζωική, ερωτική, ηθική, οικονομική. Ο ίδιος ο Δαμιανός παίζει τον ήρωα με σκαμμένα χαρακτηριστικά και βλέμμα ταπεινό, μια μορφή σχεδόν αγίου, που φέρει, θαρρείς, όλα τα βάρη του κόσμου και χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα. Η ταινία βασίστηκε στα διηγήματα «Το δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, «Νανότα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και ένα νεοελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ένας τραχύς βουνίσιος εγκαταλείπει το χωριό του και κατεβαίνει στην πόλη και το λιμάνι απΆ όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία. Παρακολουθούμε την κάθοδό του προς τη θάλασσα μέσα από τρεις ιστορίες. Αρχικά θα δουλέψει κοντά σε έναν γνωστό του σιδερά, αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης, και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη κι αποκαμωμένη από τη φτώχεια κι εγκατάλειψη γυναίκα, και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.
 Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός
Πρωταγωνιστούν: Αλέξης Δαμιανός, Χρήστος Τσάγκας, Βένια Παλίρη, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Λουίζα Ποδηματά, Γιώτα Οικονομίδου
Κ α λ ή Κ υ ρ ι α κ ή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου