Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μην πυροβολείτε την Ελλάδα...


 


Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να πει κάποιος για την Ευρώπη όπου η ανεργία έχει παγιωθεί στο διπλάσιο ποσοστό και υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, αναφέρει ο νομπελίστας
Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε τέτοια δεινή θέση;
Η κοινή απάντηση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ είναι πως πληρώνουμε το κόστος της ανευθυνότητας, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις απέτυχαν να σεβαστούν τους κοινούς κανόνες.

Αν ρωτήσετε εμένα και άλλους οικονομολόγους που έχουν εξετάσει το πρόβλημα, η ανάλυση είναι σωστή άλλα οι "κακοί" είναι άλλοι, αναφέρει ο αρθρογράφος. Η κακή συμπεριφορά που οδηγεί στην αργή καταστροφή δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γαλλία αλλά από τη Γερμανία, τονίζει.

Σίγουρα οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο πριν την κρίση και η Ιταλία έχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας, αλλά η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μοναδικό δημοσιονομικό πρόβλημα και τα πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή του κακού.

Ωστόσο, είναι η Γερμανία που βλάπτει την Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, που ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές πριν την κρίση και που αρνείται να διδαχθεί από την κρίση, αναφέρει ο ίδιος.

Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, αναφέρει.

Η Γαλλία λοιδορείται από τα ΜΜΕ γιατί θεωρείται ότι έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα. Αλλά αυτά τα δημοσιεύματα είναι υπερβολικά καθώς - όπως δεν λένε τα ΜΜΕ - η Γαλλία έχει μικρό εμπορικό έλλειμμα, ενώ άλλοι οικονομικοί δείκτες είναι εντός των ευρωπαϊκών ορίων - σε αντίθεση με τη Γερμανία, που - όπως λέει - "εξάγει" προβλήματα.


                                                                                   Πωλ Κρούγκμαν/ New York Times (4-12-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου