Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μιά πόλη, δυο ομάδες...ένα Τρόπαιο!


Ο σημερινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (Στάδιο Ντα Λουζ, 21:45) έχει όπως συμβαίνει σε κάθε πραγματικό ντέρμπι και κοινωνιολογική προσέγγιση. Πρόκειται για το Μαδριλένικο ματς όπου για πολλούς συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Απ’ τη μια η Ρεάλ, πάντα συνδεδεομένη με το «κατεστημένο» και τις ανώτερες τάξεις της πόλης και από την άλλη η Ατλέτικο της εργατικής τάξης πάντα μια αίσθηση εξέγερσης δηλαδή «sentimiento de rebeldia» όπως λένει οι Ισπανοί.

Η επιλογή των εδρών τους αντικατοπτρίζει και το χάος που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κόσμους, τουλάχιστον στην θεωρεία διότι κάποιες φορές η πράξη είναι διαφορετική.

Το Σαντιάγο Μπερναμπέου είναι χτισμένο στη Βόρεια Μαδρίτη, στο πιο πλούσιο μέρος της πόλης,  στην Πασέο δε λα Καστιγιάνα εκεί όπου υπάρχουν οι τράπεζες και τα γραφεία των επιχειρηματικών κολοσσών. Αντίθετα, το Βιθέντε Καλντερόν βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, στα νότια της Μαδρίτης, δίπλα σε ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας, στην καρδιά της βιομηχανικής γειτονιάς της Αργανθουέλα, κοντά στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες.

Οι οπαδοί της Ρεάλ αποκαλούν την Ατλέτικο «αξιολύπητη της Μαδρίτης» καθώς έχει πολύ λιγότερες επιτυχίες. Αυτοί της Ατλέτικο με τη σειρά τους όταν μιλούν για την Ρεάλ, αναφέρονται στην «el equipo del Gobierno , la vergüenza del País» δηλαδή «η ομάδα της κυβέρνησης , η ντροπή της χώρας».

Λίγο εώς πολύ αυτό πηγάζει στα χρόνια του δικατόρα Φρανθίσκο Φράνκο αν και η αλήθεια είναι ότι η ομάδα που αρχικά προτιμούσε το τότε καθεστώς ήταν η Ατλέτικο. Ο ίδιος ο Φράνκο ήταν οπαδός της τότε Ατλέτικο Αβιαθιόν, τη σημερινή Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία είχε συγχωνευτεί με την ομάδα της αεροπορίας, Αβιαθιόν Ναθιονάλ, ώστε να κερδίσει μία θέση στην Primera Division. Βέβαια, οι επιτυχίες της Ρεάλ έκαναν το καθσετώς να αλλάξει γνώμη και πλέον να στραφεί στην επίσημη αγαπημένη του.

Φυσικά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία και σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλοί εργάτες είναι οπαδοί της Ρεάλ όπως και αρκετοί που προέρχονται από την λεγόμενη άρχουσα τάξη της Μαδρίτης υποστηρίζουν την Ατλέτικο.

Αυτό που οι Ισπανοί θεωρούν δεδομένο είναι ότι το παρελθόν των δύο ομάδων ανάτρεψε διαφορετικούς τύπους οποαδών. Έτσι, για τους οποαδούς της Ατλέτικο, η ήττα στον σημερινό αγώνα θα είναι πολύ άσχημη αλλά όχι η καταστροφή. Αντίθετα για τους «Μερένχες» το πλήγμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι τρομερό. Να κάποιες στιγμές από την πορεία των δύο ομάδων στο δρόμο για το "άγιο δισκοπότηρο":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου